GM bestämmer (2)

Det är ett cyniskt spel som GM håller på med. Många kommer givetvis att drabbas när SAAB-fabriken i Trollhättan läggs ner. Och GM har verkligen visat vem som bestämmer och det mesta pekar väl på att GM inte varit intresserade av att SAAB ska finnas kvar, trots deras spel och välkomnande om anbud. Dessvärre är det aktieägarna som bestämmer allt när det verkligen gäller.

Om aktieägarnas makt lärde jag mig redan för ungefär 50 år sen när jag fick en viktig lektion i samhällskunskap. Det var min pappa som förklarade varför Degerfors Järnverk hade bytt namn till Uddeholmsbolaget. Det var några Uddeholmsdirektörer (han använde andra ord) som hade köpt något som hette aktier och när nån har tillräckligt många aktier ”Då kan dom bestämma vad f-n som helst”. Analysen var glasklar och Degerforsarna har fått lära sig att aktieägarna kan bestämma betydligt mer livsavgörande saker än namnet på företaget.

Regeringen, som verkligen gillar aktieägare, har ju också betonat att det är GM som bestämmer och att det tydligen är en ordning som vi måste godta. Regeringen har i vart fall inte på nåt sätt försökt sätta tryck på GM så att de anstränger sig också för jobben i Västsverige. Tvärtom har de framhållit att om inte GM kan så är det tveksamt om nån annan kan. Regeringen har naturligtvis helt bortsett från att GM har helt andra intressen än de anställda och de berörda kommunerna.

Exemplet SAAB och många fler exempel visar att reglerna vid planerade företagsnedläggelser måste ändras. En rimlig ordning borde vara att staten, eventuellt också berörda kommuner, ges rätt att expropriera ett företag som annars läggs ner. Det skulle säkert inte vara nån okomplicerad lagstiftning men nåt måste göras för att bjuda motstånd mot företagens spel.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: