Vårdens utmaningar

Det låter som parodi när vårdföretagen beskriver vårdens utmaningar.

 Sjukvården står faktiskt inför stora utmaningar, jag har fram tills idag uppfattat att det finns ganska stor enighet om den huvudsakliga problembeskrivningen. Det är våra framsteg med ökande livslängd och nya medicinska möjligheter som ställer frågor om vårdens omfattning och inte minst finansiering.

 Det är ju lätt att tänka sig in i situationer när man skulle vara beredd att betala hur mycket som helst för rätt vård. Exemplet USA med privatfinansierad vård pekar på att det finns en mycket större betalningsvilja för sjukvård än som kommer till uttryck i den svenska skattefinansierade vården. Men alla inser ju att privatfinansierad vård aldrig kommer att ge vård efter behov utan efter plånbok (eller snarare aktiedepå). USA visar ju detta tydligt men också att den vinstdrivna vården blir betydligt dyrare.

 Ingen menar nog egentligen att vården kan få kosta ”hur mycket som helst” och därför blir frågan vilken vård som ska utföras och vilka som ska få del av den. Jag menar med den frågan inte alls att vi på något sätt står inför försämringar utan frågan gäller snarare hur långt vi kan förbättra genom ökade resursinsatser. Till en del handlar det nog också om hur vi kan undvika vårdinsatser..

 I dagens NA skriver bland annat en representant för Vårdföretagarna om vårdvalet och den fria etableringsrätten som införts från årsskiftet (artikeln finns inte på webben). Visst vet man vems sida Vårdföretagarna och Svenskt Näringsliv står på, men eftersom de försöker framställa det som om deras verksamhet är till för att lösa vårdens stora framtidsfrågor, så blir det lite intressant att se hur de uttrycker detta. Och det blir nästan parodi. Så här skriver de: ”Vården står inför allvarliga prövningar. Det handlar om att erbjuda en bättre vård till högre kvalitet, och med mer personlig service.”

 Ingenting om de stora kommande betalningsfrågorna och fördelningsproblemen. Den typen av frågor saknar förstås privatiseringsivrarna anständiga svar på och därför undviker de helt den diskussionen. Svaren finns förstås, men de är inte möjliga att uttala i Sverige. ”Vården ska ges efter betalningsförmåga” vågar ju ingen säga och det är bra. Dessvärre är vi ändå på väg mot detta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: