Håller inte ihop

När moderaterna påstår att de vill satsa på välfärden så är det skattesänkningar de menar.

Jag tycker att man ska välkomna moderaternas insikt om att de offentliga välfärdstjänsterna är grundläggande för kvalitén i vårt samhälle. Men de är givetvis inte beredda att dra konsekvenserna av denna insikt utan fortsätter driva sina verkliga hjärtefrågor om är skattesänkningar och ökade ekonomiska skillnader.

Idag skriver Reinfeldt och Schlingmann en artikel (DN) om just skattesänkningar och försöker få det att låta som en satsning på välfärden. Samtidigt tar de upp flera viktiga diskussioner som de fått med sig efter att ha träffat personal som jobbar inom förskola, skola, äldreomsorg och sjukvård. Den bild de förmedlar stämmer ganska väl medv de intryck som oftast ges. Orättvisa löner och liten möjlighet att påverka det egna arbetet.

 Tyvärr har moderaternas idéer om entreprenader och privatiseringar under lång tid satt de offentliga tjänsterna under stark press. Visserligen har flera partier, även de man kunnat förvänta sig mer av, hängt på de nyliberala tankarna. Därför är det knappast konstigt att många som jobbar inom offentligt drivna verksamheter är missnöjda med sin arbetssituation. Men lösningen är givetvis inte mer av samma politik utan trenden måste brytas genom en ny politik.

 Det är glädjande att de rödgröna partierna äntligen börjat tala tydligt om högre skatter, mer sånt behövs. En verklig satsning på bättre offentliga välfärdstjänster kräver just högre skatter, den som inte är beredd att säga det är inte trovärdig. Jag skrev om detta i en ledare i ETC Örebro i oktober förra året.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: