Lite för långsam

Bengt sägs upp efter 39 års anställning efter sorteringstest.

 Idag läser jag om 56-årige Bengt som sagts upp från posten i Umeå. En mindre del av posten måste sorteras manuellt och Bengt sorterar inte tillräckligt snabbt. Det är fredagens DN som skriver om detta men jag ligger lite efter med läsandet (tur att ingen testar mig). Hans fackförbund Seko tar nu strid och har säkert goda chanser att få framgång, men postens agerande visar hur trycket på arbetsplatserna har ökat.

 Jag tror att en av arbetarrörelsens viktigaste uppgifter är att stoppa den ökande utsorteringen som redan håller på att drastisk påverka hela samhällsklimatet. Rädslan och underordningen ökar. Problemet har alltid funnits, alltså arbetsgivarnas vilja att göra sig av med dem som på något sätt inte presterar tillräckligt. Men det har inte varit accepterat och facken har varit tillräckligt starka och oftast kunna hålla emot, men tyvärr inte alltid.

 Möjligheterna att komma tillbaka efter en uppsägning eller en tids sjukdom har också blivit betydligt kärvare. Det visar en rapport från TCO som kom förra året, ”Jakten på superarbetskraften fortsätter”.

 Den typ av utsortering som Bengt nu riskerar att drabbas av har troligen väldigt svagt stöd men det finns en glidande skala. Det finns många som argumenterar för att det ska vara kompetensen som avgör vid uppsägningar när verksamheten måste minska. Det gör bland annat samtliga borgerliga ungdomsförbund. Det är nog så posten i Umeå tänkt sig, trots att det inte har stöd i nuvarande lagstiftning.

De rödgröna partierna borde presentera en helt annan syn på rätten till arbete som borde ta sin utgångspunkt i ”Av var och en efter förmåga”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: