Farligt jobbskatteavdrag

Det är fler än pensionärer som inte har jobbskatteavdrag.

 Det finns väldigt många pensionärer och de är ganska välorganiserade. På något kommer därför den borgerliga alliansen att tvingas kompensera pensionärerna för det så kallade jobbskatteavdraget som  givetvis inte görs på pensioner.

 Men jobbskatteavdraget innebär ju också att andra beskattade inkomster har fått högre skatt än om motsvarande inkomst kommit från lön. Det gäller bland annat sjukförsäkringen och A-kassan.

 Det farliga med jobbskatteavdraget är att regeringen öppnat för en ganska godtycklig beskattning av olika inkomstslag. Uppgörelser om pensioner och besked om A-kassenivåer kan ju helt tappa sin betydelse om inkomsterna beskattas helt olika. Där är vi inte ännu men regeringen har, som sagt, öppnat denna möjlighet och principiellt blir det inte bättre om pensionärerna kompenseras helt eller delvis så länge andra grupper drabbas fullt ut.

 Den farlighet jag skriver om handlar om att vi gör systemen så komplicerade att de försvårar genomskinligheten och därmed den kritiska diskussionen. Risken för att makten kan använda sitt informationsövertag ökar!

 Visst har löntagare också tidigare haft avdrag som inte gällt pensioner och kanske inte heller vid sjukdom. Reseavdragen är ju ett sådant exempel som sett lite olika ut de senaste decennierna men då har avdragen ändå varit kopplade till en konkret kostnad och inte som nu helt schablonmässig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: