Viktig debatt

Förhoppningsvis kan den viktiga debatten om sjukförsäkringen fortsätta.

 Det är bra att debatten om vårt sjukförsäkringssystem har fått en tung roll i den politiska debatten de senaste månaderna. Dessvärre är orsaken dyster eller rentav tragisk. Den borgerliga regeringen har bestämt sig för att var mycket brutal mot de sjukskrivna och inför årsskiftet framstod detta alltför tydligt. Det var då de brutala tidsgränserna slog till för många av de sjuka. Därför är det en viktig debatt.

 Men frågan ger också en bild av de politiska alternativens syn på samhället och människan. Kanske var det en nyupptäckt för många att den borgerliga politiken i grunden är väldigt cynisk. Därför är det här en viktig debatt.

  •  I dagens DN har statsvetaren Björn Johnson en viktig artikel som beskriver sanningar och myter om sjukförsäkringen. Den borgerliga regeringen, livligt påhejad av DN:s ledarsida, har ju framhållit den stora ökningen av sjukskrivningar som ett viktigt skäl till att förändra sjukförsäkringsreglerna. Björn Johnson hävdar att förändringen i första hand beror på rehabiliteringen havererat. Jag tror det ligger väldigt mycket i hans beskrivning.

 Björn Johnson fördelar skulden för den dåliga rehabiliteringen på både den nuvarande och den tidigare socialdemokratiska regeringen. Det stämmer förmodligen men jag tror att han missar de förändringar av arbetslivet och anställningsförhållandena som kraftigt förändrats under de senaste decennierna. Han nämner visserligen förändringar i kommunerna och deras vilja/möjligheter att klara nödvändiga omplaceringar men samma tendens men troligen ännu starkare finns inom andra sektorer.

 Jag tror alldeles bestämt att det krävs ganska stora förändringar i arbetslivet för att de som fått lite minskad arbetsförmåga ska kunna fortsätta jobba. Det är förändringar som troligen skulle kunna vara bra för alla, att vi får ett mänskligare arbetsliv alltså. Därför är det här en viktig debatt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: