Vilka ska styra?

I politiken är problemformuleringsförmågan bland det viktigaste, alltså det som debatten ska handla om. Vem styrde TV-debatten?

 Sex partiledare och ett språkrör har just debatterat i SVT. Debatten borde handla om vilket framtida samhälle vi vill ha och på kort sikt vilken politik de olika regeringsalternativen vill driva. Då är naturligtvis problemformuleringen väldigt viktig.

 Den möjligheten är så viktig att ordet ”problemformuleringsprivilegiet” ibland används när det beskrivs vem som vinner den kampen. Och vilka vann? Det var programledarna som tog på sig uppgiften eller privilegiet att avgöra vilka frågor som är de viktiga.

 Jag tycker det är fel, särskilt i en partiledardebatt. Värst var exercisen om i vilken årskurs som det ska börja sättas betyg, som förhindrade en vettig diskussion om skolan. Men fler exempel fanns men huvudsakligen handlar det om helheten, vilka frågor anser partierna är viktiga. 

Dessutom måste SVT och andra granska också det som partierna inte tycker är viktigt, men formen partiledardebatt fungerar inte för det.

 Bäst i debatten var Peter Erikssons engagerade attack på regeringens försämringar av sjukförsäkringar.

 Debattens underdrift stod Göran Hägglund för: Vi påstår inte att allt vi gör är perfekt in i minsta detalj.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: