Center utan själ

Ingen kan väl tvivla på att Centern är ett parti i djup kris.

 Idag inleds Centerpartiets kommundagar i Göteborg. Ibland får man intrycket av att såna här samlingar görs mest för att partioerna ska få lite extra massmedial uppmärksamhet. Kanske är det så också för Centern men Centern har också länge  varit ett parti med stark lokalpolitisk förankring. Kanske kan det bli nå lite extra intressant just därför men framförallt för att Centern är ett parti djup kris.

 Centerns stöd bland väljarna har rasat och jämfört med 70-talet så har partiet tappat fyra väljare av fem. Det är ett gigantiskt tapp.

 Då, på 70-talet, lyckades Centern framstå som ett starkt miljöalternativ med kärnkraftsmotståndet som ett av de starkaste korten. Centern lyckades förena sin vurm för landsbygden med miljöprofilen, idag återstår inget av detta. Deras politiska inriktning gjorde också att de länge ansågs ligga i politikens mittfält och partinamnet mer än antyder att det är där de vill ligga. Det kan man knappast beskyllat Centern för  numera.

 På många punkter har Centern helt bytt position och förra årets helomvändning i kärnkraftsfrågan var faktiskt inte förvånande. Därmed förlorade Centern kanske det sista som fanss kvar av partiets själ. Ett parti kan hamna i kris för mindre och det som hittills räddat Centern är troligen deras starka partiorganisation och starka lokala förankring, utan det hade raset troligen varit betydligt större.

 Jag gissar att Centern som eget parti inte finns kvar i valet 2018.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: