Ont ska med ont fördrivas

Skattebetalarnas förening har upptäckt att det finns stora förmögenhetsskillnader. Därför föreslår de ökade inkomstskillnader.

 Skattebetalarnas förening förslår alltid sänkta skatter och ökade orättvisor så därför förvånar deras förslag aldrig. Men kanske är ändå deras argumentation i dagens DN lite överraskande. Skattebetalarnas tycks ogilla de orättvisor som beror på skillnader i förmögenhet och som gör att ”Vissa åker till Thailand lite då och då, kör nya fina bilar och tar snabbt del av ny hemelektronik samtidigt som andra inte upplever sig ha råd med något av detta.” Det är väl en bild som går att instämma i.

 Men deras slutsats blir, som vanligt, skatternas måste sänkas och inkomstskillnaderna måste öka. De orättvisa förmögenheterna går ju, enligt föreningen, inte att göra något åt. Som sagt, precis vad man kan vänta sig av skattebetalarnas förening. Men det rimliga borde väl vara att försöka föreslå förändringar som verkligen minskar orättvisorna och det gör naturligtvis inte de förslag som skattebetalarnas förening kommer med, tvärtom.

 I sin undersökning har de kommit fram till att inkomsterna inte påverkar vilka hushåll som har förmögenheter. Det visar väl bara att deras undersökning är fel och beror troligen på att förmögenhet och ålder samvarierar starkt på ett sätt som inkomst inte gör. Det krävs helt enkelt längre tider för att se de rätta sambanden.

 I artikeln tar de också upp orättvisorna i boendet men lämnar den frågan åt sidan, några förslag har de i varje fall inte. Det rimliga förslaget borde vara ett återinförande av fastighetsskatten, men sånt är ju tabu hos skattebetalarnas förening.

Annonser

2 Responses to Ont ska med ont fördrivas

 1. Felix skriver:

  Hej
  Nyfiken på vilken vetenskaplig undersökning du grundar detta påstående på
  ”I sin undersökning har de kommit fram till att inkomsterna inte påverkar vilka hushåll som har förmögenheter. Det visar väl bara att deras undersökning är fel…”

  Samt om inte du tycker det är rättvist att var och en har valmöjligheten att jobba ihop en egen förmögenhet och inte bli styrd av det genetiska arvslotteriet?

  Eller skall alla oavsett arbetstid och ansvar ha exakt samma förmögenhet och inkomst?

  Hur motiverat tror du då befolkningen blir att jobba istället för att sova?

  MVH
  Felix Lindberg

  • Lars Bjurström skriver:

   Jag tycker det är orättvist med stora skillnader i förmögenheter men det blir inte bättre av att inkomstskillnaderna ökar. Exakt hur inkomstfördelningen ska vara har jag ingen defintiv bild av men det var jämnare fördelning på 80-talet än idag och det ledde inte till att befolkningen sov. Till stor del beror det på vilka drivkrafter som finns och i ett bra samhälle finns betydligt fler drivkrafter än bara den egna plånboken.

   Tittar man över en längre tid så finns det ett starkt samband mellan inkomst och förmögenhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: