Sänk inte skatten

Om det är rättvisa och solidaritet som ska vara riktmärken är det inte mer besked om skattesänkningar som behövs.

 Jag har tidigare påpekat att de borgerliga partierna har lyckats få med de rödgröna partierna i ett skattesänkarrace. Det jag tänkte på då var sänkta skatter för pensionärer som ett sätt att skapa rättvisa skatter, men det finns givetvis en annan väg och jag är säker på att välfärden kräver högre skatter.

 Men det verkar som om den politiska dagordningen håller på att tas över av skattesänkningsidéer. Idag två aktualiseras två exempel. Det är dels kravet på avdragsrätt för gåvor till kulturverksamheter som tas upp i en debattartikel i DN. Vem tror att skulle vara ett stöd till mer uppkäftig och mer jämlik kultur? Det är ju ett gammalt borgerligt så kanske inget nytt.

 Men idag kom också ett gemensamt förslag från de rödgröna om att det inte ska tas ut nån uttagsskatt på kooperativ vindkraft. Jag är med på att vindkraften ska stödjas och att den gärna kan vara kooperativ men inte genom att använda skattebefrielse. För förslaget innebär att avkastningen på just denna investering ska vara befriad från skatt. Tyvärr tenderar just såna här undantag att undergräva möjligheten att upprätthålla ett effektivt skattesystem. För det är väl just skattebefrielse från avkastning på en investering det handlar om, lyssna själva på Per Bolund (MP).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: