Se upp med EU – igen

Nu verkar det dra ihop sig till att EU:s konkurrensregler på allvar börjar hota public service.

 Tänk om vi slapp EU:s konkurrensregler. Då skulle kommunerna kunna köpa närproducerade livsmedel när de köper in skolmat. Då hade Sverige inte tvingats liberalisera alkoholpolitiken. Då hade troligen möjligheterna att behålla de allmännyttiga bostadsföretagen varit bättre.

 Nu verkar det som om snart nästa område ska behöva underkastas EU:s konkurrensregler, som vanligt till nackdel endera för demokratin eller rättvisan eller möjligen för både ock. Det är nog inte så att EU tänker ifrågasätta public service på tv eller radio, radio/tv har nog alldeles för stark förankring för att det ska var möjligt. Första slaget verkar istället komma på webben, alltså vad ska public service-företagen tillåtas göra på webben.

 På sikt är kanske webben lika viktig som vad som kommer att hända på radio och tv. Det är alltså en viktig strid det kommer att handla om. En stark public serviceverksamhet är viktig för hela demokratin och den höjer kraven på de rent kommersiella medierna, dessutom kan man känna sig mer säker på att produktionen utan hänsyn till eventuella annonsörer. Men hotet mot detta finns. Programmet Publicerat har tagit upp denna viktiga fråga.

 Historien är inte särskilt lovande, hittills har konkurrensreglerna hela tiden tagit för sig och flyttat fram sina positioner, jag kan faktiskt inte förstå varför den frågan får så lite uppmärksamhet. Det var ju inte precis den frågan som fanns i debatten om det nya fördraget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: