Rättssäkert räcker inte

Det är inte acceptabelt att Tobias Billström gömmer sig bakom myndigheters och domstolars beslut.

 Europarådets människorättskommissionär har slagit larm om Sveriges avvisningar av romer från Kosovo. Kritiken mot Sverige verkar vara väl befogad men den ansvariga minister Tobias Billström slår ifrån och menar att det är myndigheternas och domstolarnas sak.

 Det är verkligen inte nåt undantag att politiskt ansvariga hänvisar till myndigheter och domstolar och ibland är det dessutom korrekt men långtifrån alltid. Alltid är det däremot så att myndigheterna och domstolarna ska följa de regler som riksdagen och regeringen bestämt och som naturligtvis kan ändras om effekterna inte är godtagbara.

 Jag tycker att Tobias Billström ofta har en häpnadsväckande argumentation när han menar att rättssäkerheten kräver en individuell prövning och därför är det migrationsverket och domstolarna som ska pröva. Dessvärre känns argumentationen igen från hans företrädare Barbro Holmberg.

 Men det är naturligtvis inte så att kollektiva beslut och rättigheter med automatik strider mot en rättssäker ordning. Vi har ju massor av kollektiva rättigheter, rösträtten kan väl få vara ett exempel där ingen gör en individuell bedömning. Inte känns väl den ordningen rättsosäker.

 Idag säger Billström till radion rent ut att beslut om kollektiva rättigheter ökar riskerna för kollektiva inskränkningar av rättigheterna. Så är det givetvis inte. För att åter jämföra med rösträtten; ingen tror väl på allvar att rösträtten skulle vara stabilare om det krävdes individuell prövning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: