Kärnkrafts(C)arlgren

Hur kan det kännas att lägga fram ett förslag som totalt strider mot den politik som man slagits för i 30 år?

 Särskilt för den generation som var unga på 80-talet så måste motståndet mot kärnkraften vara den tydligaste centerpartistiska ståndpunkten. Då var Andreas Carlgren ordförande i Centerns ungdomsförbund och ungdomsförbundets ståndpunkt var ännu mer bestämd än partiets.

 För ungdomsförbundet så kom kärnkraftsmotståndet att påverka praktiskt taget varje område i politiken. Det handlade inte alls bara om nån lite bisats i programmet. Samhället skulle organiseras på ett sätt som var ett alternativ till det som förbundet kallade ”kärnkraftssamhället”. Produktionen och levnadssättet skulle anpassas och alternativ till storskalighet och övervakning skulle byggas i de lokalsamhällen som var ungdomsförbundets ideal.

 Men igår så var det just Andreas Carlgren som lade fram ett förslag om mer kärnkraft och under betydligt längre tid än den (mycket långa) parentes som blev resultatet av 70- och 80-talens starka kritik mot kärnkraften. Förslaget innebär att kärnkraften ska vara en betydelsefull energikälla fram tid 2075 eller nåt sånt.

 Kanske är det lite orättvist, men Andreas Carlgrens eftergift gör att jag börjar tro att en del kan göra vad som helst bara för att få sitta kvar vid makten. Hans argumentation handlade om att vi behöver elen från kärnkraften, alltså precis det som kärnkraftsanhängarna haft som argument hela tiden. Inga nya omständigheter, inte nån ny typ av överväganden utan ett totalt uppgivande av tidigare åsikter och bedömningar helt enkelt. Svek räcker inte som beskrivning av vad Carlgren och en del andra centerpartister har gjort. Kanske förräderi är mer träffande, jag kommer inte på nåt bättre just nu.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: