Sälj inte ut

När allmännyttans lägenheter ska sälja ut verkar vilka argument som helst duga.

 Den borgerliga majoriteten i Örebro kommun verkar väldigt målmedvetna i sina avsikter att sälja ut en del av Öbos lägenheter. Det verkar handla om 1 500 lägenheter men ingen vill ännu säga vilka lägenheter det gäller. Det betyder att nästan alla Öbohyresgäster, cirka 37 000, har anledning att känna oro. För det är ju inte hyresgästerna som vill att deras lägenheter ska sälja, tvärtom har 90 procent av hyresgästerna, i några områden som Hyresgästföreningen tillfrågat, gett besked att de inte vill byta hyresvärd.

 Gemensamt ägda tillgångar är ju en styggelse för borgerliga partier så visst går det att förstå att de vill sälja men det är faktiskt inte så de argumenterar. Staffan Werme, folkpartist och ordförande i kommunstyrelsen, ville på dagens kommunfullmäktigesammanträde snarare göra gällande att försäljningen görs för att öka Öbos styrka. Hur trovärdigt låter det, han företräder ju också ett parti som bland annat haft som profilfråga att kommunerna inte ska driva företag alls.

 Wermes argument var att en försäljning är en väldigt lönsam affär och överskottet på en miljard skulle kunna användas för att hålla hyrorna nere. Från det hållet har tidigare kritiserats just detta, alltså att de låga hyrorna i Örebro är ett problem. Men framförallt stämmer kalkylerna givetvis inte. Det finns inga gratispengar och troligen inte heller några företag som inte kan räkna. Ett företag som köper lägenheter vill förstås ha avkastning på sin investering och kommer knappast att vilja betala mer än det som motsvarar Öbos avkastning.

 Men kanske viktigast i denna fråga: Det är absolut inte oproblematiskt att privatisera lägenheter i lite mindre attraktiva områden som det har sagts att utförsäljningen ska handla om. En av allmännyttans stora förtjänster är viljan och förmågan att hålla en ganska jämn och hyfsad bra standard på alla lägenheter. Det kan man inte räkna med att privata fastighetsägare alltid kommer att göra.

 Det finns flera exempel på där privata fastighetsägare mer eller mindre övergivit sina fastigheter och låtit de förfalla. Lösningen har då varit att ett kommunägt bolag tvingats ta över. Herrgården i Malmö är ett sånt exempel där MKB tog över 300 lägenheter 2006. Kumla kommun gjorde en liknande räddningsaktion, också 2006, när kommunens bolag tog över bostäder i Kvarntorp. I området Gårdsten i Göteborg gick också allmännyttan in i slutet av 90-taklet och tog över privata hyresfastigheter.

Det är knappast någon som köper fastigheter med avsikten att låta dom förfalla men uppenbarligen har det ändå gått den vägen och ingen kan säkert veta, förstås.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: