Jämlikheten är inne

Snabbt har ”jämlikhet” kommit in i den politiska debatten, men vem säger vad?

 Kanske lyssnar jag in lite mer än jag verkligen har täckning för, men visst har debatter där jämlikhet är utgångspunkten blivit mycket vanligare de senaste månaderna. Jag gissar att boken ”Jämlikhetsanden” kom just när orättvisorna började bli alltför uppenbara och teori och praktik förenades.

 Programmet Obs (P 1) har passat på att låta de politiska ungdomsförbundens ordföranden ge sin syn. Så här sa en av dom:

 ”Jag vill ha ett Sverige där skillnaderna människor emellan är försumbara när det kommer till att förverkliga drömmar eller leva ett gott liv. Inte bara därför att det ur medmänsklig synpunkt är det enda rimliga utan också därför att det ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är det mest effektiva.

 Den socialistiska/socialdemokratiska/liberala/konservativa idétraditionen är starkt knuten till att bekämpa orättvisor. Vilka orättvisorna är varierar från plats och tid men kampen emot dom måste bestå. Ofta odlas en myt om att stora ekonomiska skillnader skulle öka effektiviteten. ”Hungriga lejon jagar bäst” heter det ju. Vilken forskning eller empiri skulle vila sig emot är oklart för mig.

 Ekonomisk knapphet för de med minst resurser ökar inte effektiviteten i ekonomin, tvärtom. Det leder till alkoholberoende, depression, ohälsa och kriminalitet. Hela 90-talets och början av 2000-talets tillväxt gick stora grupper i samhället förbi. Trots att tillväxttakten var hög stod många permanent utan jobb. Ungdomsarbetslösheten växte och skillnaderna mellan invandrade och infödda svenskar ökade.”

 Jag gav några alternativa beteckningar på ideologin för att gissningen inte skulle bli alltför enkel. Vilket ungdomsförbund tror du att personen som sa detta representerar?

 Svaret finns givetvis på Obs hemsida.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: