Ansvaret för vår mat

Kan den enskilde konsumenten verkligen ta hela ansvaret?

Efter avslöjandena om sojaodlingen i Brasilien har en ny diskussion om matkvalitet, hälso- och miljöfrågor tagit fart. Avslöjandena handlar om att stora mängder soja som importeras till Sveriges svinuppfödning har odlats med bekämpningsmedel och under förhållanden som inte skulle godtas i Sverige.

Är det LRF, en enskilde bonden, foderimportören, slakterierna, handeln eller den enskilde konsumenten som bör se till att denna import försvinner eller ännu hellre den här typen av odling upphör. Det är ju lantarbetarna i Brasilien som drabbats hårdast. Alla förslag som hittills hörts i debatten har på nåt sätt byggt på att det ytterst är den enskilde konsumenten som har makten, även om den makten flyttar åtgärderna ”uppåt” i kedjan. Men det måste finnas märkning, det måste finnas goda alternativ och konsumenter som vill betala och inte minst ta sig tiden att göra ett väl övervägt val.

Är det nån som egentligen tror att det är realistiskt? Knappast och det är väl därför som det finns en benägenhet att flytta ansvaret ”uppåt” i kedjan men var hamnar vi då. Vill vi att LRF ska få avgöra vad som ska få finnas på tallriken? (Det är ju egentligen inte bara maten det gäller). Kanske känns det lite slitet men måste vi inte upprätta en ordentlig samhällskontroll. Inte nödvändigtvis så att bara en sort eller en variant finns men med mycket hårda minimiregler och med en kontroll som kan leva upp till detta. Idag finns en tendens till att samhällets kontroll försvagas och ersätts av olika certifieringar och märkningssystem som sköts av företag även om del kanske kallar sig föreningar. Men var finns överblicken. Jag håller faktiskt på att förlora tilltron till de flesta märkningssystem som används. Dels för att några har urvattnats och dels för att de tar upp alldeles för begränsade aspekter. Kom igen staten!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: