Inte fler poliser

Socialtjänstens och skolans socialt förebyggande arbete får inte innebära att de blir nån sorts hjälppoliser.

 Det är tragiskt att läsa regeringsutredaren Carin Götblads förslag som hon idag (10/3) redovisar i en artikel på DN-debatt. Det är tragiskt därför att utsatthet och utanförskap har gått så långt som beskrivs i artikeln med ökade ekonomiska skillnader och utanförskap. Det är tragiskt därför att regeringens, och kanske hela samhällets, perspektiv på problemen blir riskerna för ökad brottslighet.

 Villkoren för unga människor har på flera sätt blivit tuffare. Ökade ekonomiska skillnader tillsammans med en ökad kommersialisering av ungdomarnas liv skärper motsättningarna. Skolans förändring där friskolereformen minskar intresset att satsa på resurskrävande elever samtidigt som prestationskraven ökar. Kommunernas minskade insatser på fritidsgårdar och föreningsstöd som tidigare nådde breda ungdomsgrupper. Listan kan tyvärr göras längre.

 Ingen borde vara överraskad över att samhällsutvecklingen de senaste 20 åren ger de konsekvenser som Carin Götblad beskriver. Men det är inte genom polisen eller polisliknande insatser från skola och socialtjänst som problemen ska lösas. Det borde vara genom mer grundläggande förändringar som minskar orättvisorna och som ökar insatserna för att alla ska få likvärdiga förutsättningar.

 De förslag som Carin Götblad har, bland annat ”sociala insatsgrupper” kommer i bästa fall att lindra de allra värsta effekterna av orättvisor och utslagning. Kanske är det också det som är meningen. Kanske handlar det bara om att skydda samhället från den brottslighet som kan drabba alla och envar som det nu handlar om att stoppa.

 Många ungdomar som drabbas av ökade orättvisor och minskade samhällsinsatser kommer givetvis inte att blir föremål för de ”sociala insatsgrupperna” eller för skolans uppdrag att försöka minska utslagningen. För de flesta går det ju dessbättre inte så långt som till utslagning eller brottslighet. Friskolorna får väl helt enkelt skärpa kraven på vilka elever som tas emot, det låter väl som den enklaste åtgärden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: