Spelar med hyresgästernas trygghet

(Publicerad i ETC Örebro som analys av beslutet att sälja 1148 lägenheter i Brickebacken, Oxhagen, Varberga och Vivalla i Örebro)

För den borgerliga majoritetens företrädare har ambitionen varit att öka mångfalden i de områden där det nu ska säljas lägenheter. Det låter som en god målsättning men det finns ingenting som talar för att en försäljning till privata fastighetsägare ökar mångfalden. För att det ska vara trovärdigt skulle väl åtminstone några idéer eller exempel presenteras. Men de exempel som finns är snarare avskräckande. 

 Riktigt katastrofala exempel på hur privata fastighetsägare agerar i lite mindre attraktiva områden kan vi hitta i Herrgården i Malmö, Gårdsten i Göteborg och Kvarntorp i Kumla där de kommunala bostadsbolagen tvingats ta över bostadsfastigheter som mer eller mindre övergivits av ägarna. I Örebro finns exemplet Baronbackarna där en del av området såldes när de borgerliga partierna senast hade makten i början av 90-talet. Det har inte lett till någon som helst förbättring och jag har inte hört någon som påstår det, men det har inte heller varit någon katastrofal utveckling.
Öbos styrelsemajoritet har valt att sälja lägenheter i områden med lägre efterfrågan och attraktivitet och det är just i sådana områden som de besvärande exemplen finns. De privata fastighetsägarna har helt enkelt tröttnat på för låg avkastning och det är ju det som styr deras beslut. Kan det vara så att Öbos ledning har insett problemet och försöker begränsa skadan? De lägenheter som valts  ligger i områdenas utkanter och det är ett medvetet val. Urvalet har gjorts för att Öbo ska kunna  ”Behålla taktpinnen och styrkraften vad gäller stadsdelens fortsatta förvaltning och utveckling” som de skriver i sina riktlinjer. Vad ska man då med andra fastighetsägare till?
Och visst känns det som ett sista halmstrå när det tycks finnas förhoppningar att mångfalden ökar om Öbos köregler inte omfattar alla lägenheter, som kommunalrådet Fredrik Persson (MP) verkar hoppas på.  Bostadssegregationen är i hög grad ett resultat av orättvisor i samhället. Men ökat godtycke i lägenhetstilldelningen istället för öppna regler kommer inte att minska orättvisorna.
Företrädare för den politiska majoriteten medger nu att det är andra åtgärder som krävs för att öka mångfalden men sådana planer saknas, möjligen med undantag för Vivalla. Och sanningen är ju att det är själva försäljningen som har varit i fokus, eller som Öbos vd Ulf Rohlén beskrev bakgrunden till försäljningsförslaget som styrelsen nu antagit ”Det var det tydligaste uppdraget jag fick”. Inte mångfald. Inte bättre ekonomi. Inte ökad attraktivitet. Det var försäljning som var uppdraget.


De ekonomiska frågorna har naturligtvis också haft en plats i diskussionen. För bara några veckor sedan sa kommunstyrelsens ordförande Staffan Werme (FP) att den planerade fastighetsförsäljning kommer att ge en årlig resultatförbättring på cirka 50 miljoner kronor för Öbo. En försäljning skulle därmed ge fyra till fem procent lägre hyror, enligt Werme. Bo Westerling kommentar om Wermes uttalande är ”Han vet inte vad det här kommer att inbringa”.
Mats Sjöström, som representerar Socialdemokraterna i Öbos styrelse är ännu tydligare när han säger  ”Den här affären har ingen som helst förutsättning att ge ett sånt resultat”. Och när Öbos vd framhåller  ”Vi behöver inte pengarna som kommer in” så är det förstås också ett sätt att göra förväntningarna realistiska. Det är nog klokt. För när affären är klar kommer ju siffrorna på bordet.
Och varför skulle vi tro att det är Öbos och hyresgästernas ekonomi som Staffan Werme slår vakt om. Han som för bara några månader sedan tvingade av Öbo 450 miljoner kronor som istället hamnade i kommunkassan.


Det verkliga agerandet stämmer bättre med den beskrivning som gjordes av Moderaternas kommunalråd Inger Högström Westerling för drygt ett halvår sen när bostadsbyggandet diskuterades i Örebro kommun fullmäktige. Hon lyfte då fram Öbos låga hyror som ett problem som gör att privata fastighetsägare inte vill investera i Örebro.
Och visst är hyresgästernas oro för vad som händer med hyran befogad. Regeringen är ju i full färd med att göra hela hyresmarknaden mer affärsmässigt styrd och de allmännyttiga bostadsföretagen kommer inte längre att vara avgörande för hyresnivåerna.

 (Publicerad i ETC Örebro)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: