Inte bara i Holland

”Matens pris” i SR redovisar att den holländska växthusindustrin släpper ut stora mängder koldioxid utan att betala koldioxidskatt. Man behöver inte åka till Holland för att hitta sånt.

Sveriges Radio har i en programserie ”Matens pris” bland annat uppmärksammat matproduktionens stora miljöpåverkan. Det är bra, men när exemplen förläggs till andra länder kan man kanske tro att den svenska produktionen och de svenska reglerna är bättre.

Idag, 14 mars, handlade programmet om den holländska växthusindustrin som släpper ut stora mängder koldioxid och, enligt programmet, så har växthusindustrin förmånligare skatteregler för koldioxidutsläpp än andra branscher.

Det stämmer säker och samma förhållande gäller i Sverige. Till exempel är skatten på el som används i växthus bara 0,5 öre men systemet med låga skatter gäller all energisanvänding i växthus, som framgår av skatteverkets information.

Så här års brukar vi dessutom få lite märkliga smakprov på slöseriet i växthusbranschen. Redan för en månad sedan kom faktiskt det första exemplet men redovisningen den gången handlade bara om priset, som var 798 kronor för ett kilo gurka. Då skrev jag bland annat . ”Snart kommer tomaterna och lite senare potatisen och jordgubbarna. Samma tokpriser och orimlig energiåtgång. Köp dom inte. Det är inte bara priset som är galet.

Det är ju inte alls första gången men jag blev ändå lite förvånad att grönsakerna redan kommer. Det har ju knappast varit plusgrader någonstans i Sverige sedan vintern kom.” Nu har potatisen också kommit men jag kommer inte ihåg hur mycket den kostade.

Visst är det bra att Matens pris uppmärksammar växthusbranschen i Holland, den är ju gigantisk jämfört med den svenska. Möjligen fick jag ett intryck att de kryddade anrättningen lite väl hårt. Jag tänker på uttryck som att ”koldioxiden släpps rakt ut i luften”, eftersom det inte finns nån reningsmöjlighet så är det ju så det går till men vid ett tillfälle så sas faktiskt att ”50 procent av koldioxiden går rakt ut i luften”. Jag blev väldigt nyfiken på var resten tog vägen men nåt svar kom inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: