Socialisera myndigheterna

När de demokratiskt kontrollerade myndigheterna inte tillåts göra sitt jobb så dyker privata myndighetsliknande lösningar upp. Det kallas certifieringar.

 Nu kommer böndernas och slakteriernas svar på kritiken mot de dåliga förhållandena inom svinuppfödningen. Det ska bli en ny certifiering av hela branschen, eller snarare de delar av branschen som väljer att gå med i systemet. Det kommer naturligtvis de allra flesta att göra men troligen inte riktigt alla för obligatoriskt blir det förstås inte. Det borde det bli.

 Vi borde veta att all grisuppfödning i landet görs på ett rimligt sätt. Därför borde helt enkelt de statliga reglerna skärpas och myndigheterna ges de resurser som behövs. Nu kommer istället reglerna att fastställas av något eller kanske några privata certifieringsföretag som också ska se till att kontrollen görs

 Det finns många skäl till att myndigheterna försvagats och det har inte alltid varit negativt. De politiska beslutsfattarna har inte alltid vågat ta striden mot bland annat näringslivsintressen. Finansieringen av myndigheter verkar också vara svårare än motsvarande privata lösningar fast det borde vara tvärtom, eftersom alla måste vara med. Dessutom har offentliga verksamheter blivit alltmer snärjda av hårda regler bland annat av EU:s regelverk som inte alls omfattar privata företag.

 Jo, jag tillhör också dom som många gånger svurit över ”hopplösa” myndigheter och visst måste vi se upp med alltför starka myndigheter men hellre kontrollerade offentliga myndigheter än privata okontrollerade myndighetsliknande strukturer.

 Men med rätt uppdrag, bra regler och demokratisk kontroll så väljer jag ändå riktiga myndigheter hellre än en djungel av certifieringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: