Avregleringen märks. Taken rasar.

Inom byggsektorn kom avregleringen tidigt och effekterna märks tydligt.

 Under 90-talet genomfördes en omfattande avreglering av byggsektorn. Mest uppmärksammat var nog avregleringen av bostadssektorn även om debatten om detta inte har varit särskilt stor. Till stora delar la staten ner sin bostadspolitik och n u kan vi tydligt se effekterna, men det har jag skrivit om tidigare och tänkte inte ta upp just detta nu. Men en del av avregleringen gällde allt byggande. Normer mjukades upp och kontrollen privatiserades.

 Skälen till avregleringarna var både en stark kritik från byggarna och en alltmer uppbyggd skepsis mot myndigheters verksamhet. Jag kan inte påstå att det helt saknades grund men givetvis hade förändringar kunnat göras utan att ta steget till en privatisering.

 Genom att byggarna nu själva får välja vilka som ska kontrollera deras byggen så blir mekanismerna såna att de som har hård kontroll säljs bort och försvinner eller får lätta på sina insatser.

 Det verkar nu allt tydligare att vinterns takras beror på att konstruktionen eller utförandet har varit för dålig. På DN-debatt tas detta upp idag och debattören menar också att forskningen är eftersatt. Jag tror att det har starkt samband med att staten dragit tillbaka sina aktiviteter i byggsektorn. Därmed har kompetensen och intresset flyttat till företagen som drivs av betydligt mer kortsiktiga intressen. Nu är det dags att staten och kommunerna tar tillbaka initiativet.

(Om du går till DN-debatt så läs inte bara rubriken, den är som vanligt missvisande).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: