Segregation som idé

Friskolorna har segregation som idé och därför måste deras resultat prövas med denna insikt. När urvalet inte är slumpmässigt så blir förstås undersökningar lätta att manipulera.

 Idag publicerar SvD en artikel där två företrädare för svenskt Näringsliv hyllar de framgångsrika friskolorna. De har gått igenom resultat från prov och betyg från elever som slutade grundskolan 2006.

 Alla inser att sådana jämförelser är svåra att göra eftersom urvalet inte är slumpmässigt. Friskolrona är ju till sin karaktär segregerande. Elever nekas plats. Det kan vara långa avstånd till friskolan. Ibland finns mer eller mindre öppna krav på insatser från föräldrar som alla inte klarar. Det är dessutom väl känt att friskolor inte försöker vara bäst på stöd till elever med behov av särskilda insatser. Allt detta gör att urvalet blir skevt och skevt på ett sånt sätt som inte bara går att finna genom traditionella socioekonomiska variabler som ju bara mäter generella skillnader.

 Anders Morin och Malin Sahlén drar ändå långtgående slutsatser av sin undersökning. ”Ett ljus i mörkret är  friskolornas prestationer” skriver de och det får väl antas syfta på friskolornas undervisning men det är mer sannolikt att det är friskolornas urvalsmöjligheter som är förklaringen.

 Visst har de försökt neutralisera elevernas olika bakgrund och förutsättningar ”så långt möjligt” som de skriver men då kunde man väl förvänta sig att undersökningen och metoderna var öppet redovisade någonstans. Men så är det inte, ingen hänvisning finns i artikeln eller på Svenskt Näringslivs hemsida.

 Jag är övertygad om att de segregerande effekterna är betydligt kraftigare än det går att mäta. Det handlar om hur skolan beskrivs, vilket bemötande som ges och hur föräldrar med barn i riskzonen ser på tryggheten i privata respektive kommunala alternativ.

 Innan undersökningen öppet redovisats och några metodkunniga noggrant haft möjlighet att gå igenom den så ska den betraktas som Svenskt Näringslivs åsikt att privata friskolor är mer önskvärda än kommunala skolor. Det är givetvis fullt tillåtet att tycka.

Annonser

4 Responses to Segregation som idé

 1. Mats Gerdau skriver:

  Segregation som idé? Ursäkta, men så löjligt. Därför Lars Ohly sätter sina barn i friskolor, då…? Jag tror inte att det finns någon som vill ha en segregerad skola. Alla vill ha en bra skola för sina barn. Om den närmaste (kommunala) inte passar, så väljer man en annan. Det finns ju inget självändamål att välja en skola längre bort. Det är också lite nedvärderande mot alla föräldrar.

 2. Lars Bjurström skriver:

  Jag skulle gärna också tycka att det är löjligt men det är väldigt allvarligt. Den stora ökningen av antalet friskolor beror framförallt på att det blivit möjligt att tjäna pengar på att driva skolor. En viktig idé för alla företag är ”välj din kund” och för vinstdrivande skolor som tilldelas skattepengar efter antalet elever så blir naturligtvis det en naturlig mekanism att försöka attrahera elever som kräver mindre resurser. Därför är segregationen en idé, det blir helt enkelt lönsamt att välja bort en del elever och det är ju lönsamheten som styr många friskolor.
  Men det finns ju också skolor som drivs av ideologiska skäl där drivkraften kan vara en pedagogisk idé eller en religiös övertygelse. Även dessa skolor försöker förstås välja elever som är intresserade av just deras inriktning och blir också därmed segregerande.
  Generellt ställer ett friskoleval större krav på föräldrarna/familjen, bland annat genom längre resor som måste lösas på nåt sätt. (Undantag finns).
  Min poäng i just detta inlägg var att generella statistiska parametrar förstås inte kan användas när urvalet inte alls är slumpmässigt. Men givetvis ser framförallt andra problem med ett skolsystem som förstärker segregationen.
  Om Lars Ohly väljer en friskola för sina barn är väl absolut inget bevis för att friskolor inte är segregerande.

 3. […] Givetvis måste nu också borgerliga politiker reagera och trots den förödande kritiken finns fortfarande starka krafter som fortfarande stödjer det nuvarande systemet, till exempel satsar Svenskt Näringsliv på att behålla systemet. (Läs gärna min tidigare blogg om detta). […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: