Hotad allemansrätt

För några dagar sedan kom den första domen som tillåter avgifter på mark som omfattas av allemansrätten. Rätten att tjäna pengar riskerar att ta över också allemansrätten.

 Mora kommun har fått rätt att ta ut avgifter för ett skidspår, enligt en ganska färsk dom i förvaltningsrätten i Falun. Det är ytterligare ett steg mot privatisering av rättigheter som tidigare varit allmänna.

 Inför sommaren förra året skrev jag i en ledare i ETC Örebro:

 Det är under den ljusa årstiden som de flesta av oss har störst glädje och nytta av allemansrätten. Alltså rätten till naturen och möjligheten att kunna ta oss till sjöar utan att vi är markägare. Och naturligtvis känslan av att vi alla ska kunna röra oss fritt. Det är en rätt som borde vara självklar och som numera också finns nämnd i grundlagen.

För att ge allemansrätten ett verkligt innehåll har skyddet av våra stränder varit starkt i lagstiftningen men för bara någon månad sedan beslutade riksdagsmajoriteten att minska det skyddet. Det kommer nu att bli lättare att bygga nära vattendrag, privatisera stränder och begränsa allemansrätten. Motiven som uppges är ekonomiska, det ska helt enkelt bli möjligt att tjäna pengar på privatiseringen av allemansrätten.

 Jag avslutade ledaren med krav på stärkt allemansrätt, dels i grundlagen men nog borde man kunna förvänta sig mer av den statliga myndigheten som ska bevaka allemansrätten. Här är deras luddiga besked.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: