Höj fastighetsskatten

Fastighetsskatten är en bra skatt men framförallt gäller det fastighetsskatten på vattenkraft och motsvarigheten på kärnkraften som kallas effektskatt. Äntligen tas ytterligare ett steg till för att rätta till de missbedömningar som riksdagen gjorde när utsläppsrätterna infördes 2005.

 Från 1 januari 2005 måste stora industrier och energianläggningar ha utsläppsrätter för att få släppa ut koldioxid. Utsläppsrätter är ett sätt att försöka påverka miljön genom att sätta ett tak för de totala utsläppen, miljöeffekterna av utsläppsrätterna är, så här långt svårbedömda, men det är inte de ekonomiska effekterna

 Inför starten av handel med utsläppsrätter redovisades inga beräkningar av de vinster som elföretagen skulle göra. Det gjordes heller inga beräkningar av effekterna för hushållen och därför inga försök att göra några omfördelningar av effekterna. De räkneexempel som finns pekar dessutom på en betydligt lägre påverkan på elpriset. Med tanke på hur det sen gick är det regeringens och riksdagens behandling en rejäl skandal.

 Redan 2005 höjdes elpriserna kraftigt och under de första åren tjänade energioföretagen i Sverige bortåt 15 miljarder om året tack vare utsläppsrätterna. Och vinsterna kom från vattenkraftselen och kärnkraftselen som inte ingick i systemet men som kunde höja priset när den lilla andel av elproduktionen som omfattades av utsläppsrätterna höjde sina priser.

 1 januari 2006 genomfördes några skattehöjningar som minskade vinsterna för vattenkraftselen och kärnkraftselen. Sammantaget uppgick skattehöjningarna till cirka 2 miljarder per år och den årliga vinsten för elföretagen minskade därför något. Då motsatte sig bland annat moderaterna skattehöjningen men har senare varit med och höjt skatten något på kärnkraft så nu hamnar ungefär 2,5 miljarder av sammantaget 15 miljarder hos staten istället för som vinst hos energiföretagen.

 Det är ett skumt system (utsläppsrätterna alltså) men framförallt har det fått märkliga effekter på den svenska elmarknaden och det är därför glädjande att de rödgröna partierna nu försöker ”ta tillbaka” ytterligare 2 miljarder, Men det återstår egentligen 10 miljarder innan de oskäliga vinsterna helt tagit bort.

 De första tre åren som utsläppsrätterna användes (2005 – 2007) fick alla företag utsläppsrätterna gratis men det innebar inte att det blev gratis för konsumenterna och det var heller inte meningen. På den svenska elmarknaden är det dessutom så att bara några enstaka procent av elproduktionen omfattas av utsläppsrättshandeln men eftersom det är den dyraste elen som avgör priset så kunde ägarna av vattenkraft och kärnkraft göra stora vinster på systemet med utsläppsrätter.

 Visst kan man hävda att högre elpriser ger energibesparingar men att det ska leda till så stora förmögenhetsomfördelningar är ändå stötande. Därför är det bra med en fastighetsskatt som dessutom kan höjas mycket mer för vattenkraftverk och kärnkraftverk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: