Så funkar det

Tro inte att problemen beror på att det är nåt fel elmarknaden – det är just så här marknader ska fungera. De rika ska tjäna mycket pengar. Nu uttalar sig den brittiske professorn Richard Green.

 Sedan den svenska elmarknaden avreglerades har kritiken varit återkommande. Elbolagen har gjort enorma vinster och många elkonsumenter har fastnat i urusla avtal. Riksdagen har tagit några initiativ för att förbättra elmarknadens sätt att fungera.

 Många låtsas helt enkelt som om marknaden fungerar på ett konstigt sätt. Men det konstigaste är att vi alla så tydligt kan se vad som händer. Och en sak till; el är el. Det finns inte så många olika sätt at förpacka elen så därför märker kan vi se att det är samma produkt vi pratar om, köper och säljer. Därför reagerar vi förstås lite extra när elbolag som kan producera el för bara nån tioöring får lika mycket betalt som de producerar den dyraste elen, men så fungerar alla marknader även om det inte syns så tydligt.

 Och nu har en brittisk professor som är expert på elmarknader uttalat sig om den svenska elmarknaden, visserligen har texten tagits fram på uppdrag av Svensk Energi men ändå. ”Den är väl ansedd som en marknad som fungerar smidigt och effektivt levererar det den ska för företag och kunder, säger Richard Green, som tycker att konkurrensen på den nordiska elmarknaden är bra.” enligt en text på Second Opinion.

 Jag kan inte bedöma hur andra energimarknader fungerar men min bild stämmer med Richard Greens och med granskningar som bland annat konkurrensverket har gjort. Det är inget funktionsfel på elmarknaden och därför ska vi inte tro att mer konkurrens eller andra marknadsanpassade reformer kommer att ändra de stora problem som givetvis finns.

  • Orimliga vinster till framförallt ägarna av vattenkraft och kärnkraft.
  • Enskilda hushåll och företag som fastnar i hopplösa prisavtal.
  • Alldeles för litet intresse att hitta lösningar på förbrukningssidan och istället tillförselsidan.

 Enda lösningen är att avskaffa elmarknaden!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: