Många dåliga skäl

När riksdagen idag beslutar om en ny bostadspolitik finns det många dåliga skäl. Upptakten gör mig också bekymrad över ”den svenska modellen”.

Med stor sannolikhet beslutar riksdagen idag att de allmännyttiga bostadsföretagen ska bli affärsmässiga istället för just allmännyttiga med självkostnad som idé. Dessutom kommer de kommunägda företagens hyresnormerande roll att försvinna.

Det finns många dåliga skäl till förändringen och framförallt är det fastighetsägarnas kampanj för att få tjäna mer pengar som nu har lyckats. Det passar förstås med den borgerliga regeringens allmänna inriktning.

Den ansvarige ministern, Mats Odell, anser att intresset för att bygga hyreslägenheter nu kommer att öka. Tydligare än så det kan väl knappast sägas att hyrorna ska höjas så att det blir mer lönsamt.

Tyvärr kommer riksdagen att vara nästan enig och till det finns också många väldigt dåliga skäl. Vänsterpartiet är det enda partiet som står upp för att de allmännyttiga företagen ska fortsätta vara allmännyttiga.

Jag tror alldeles bestämt att Socialdemokraternas ställningstagande har med EU-frågan att göra. Partiets ledning satsade hårt på EU-medlemskapet och vann opinionen någorlunda men när räkningen ska betalas är det inte lika enkelt. Nu är det dags för anpassningen av bostadspolitiken och det fanns absolut inte med i debatten inför EU-medlemskapet. Sveriges borde förstås ta strid med EU:s regler men då finns risken att frågan dras upp igen och att Sverige dessutom förlorar. Den risken vill inte den Socialdemokratiska partiledningen ta.

Och när till slut också Hyresgästföreningen svängde och gjorde upp med fastighetsägarnas om ett förslag så var det förstås kört. Det kallades kompromissförslag men för hyresgästerna var det definitivt ingen kompromiss, däremot för Hyresgästföreningen som får kvar sin förhandlingsmöjlighet. Detta värderas högt och till det finns väldigt många dåliga skäl. För förbundsordföranden finns det 105 000 dåliga skäl varje månad. Högste chefen har ett par tusen färre men lika dåliga skäl.

Den svenska modellen med starkt inflytande för folkrörelser kräver ett verkligt demokratiskt i folkrörelserna. Så har det absolut inte varit denna gång. Jag har knappast hittat någon företrädare för Hyresgästföreningen som på ett rimligt sätt ens kunnat förklara den uppgörelse som Hyresgästföreningen gjorde för drygt ett år sedan. Men den har nu i realiteten legat till grund för regeringens förslag och det kommande riksdagsbeslutet.

Annonser

One Response to Många dåliga skäl

  1. […] juni 2010 Lars Bjurström, chefredaktör på ETC Örebro, bloggade igår om den nya lagen för allmännyttiga bostadsbolag […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: