Klimatpolitiken måste vara rättvis

När miljöminister Andreas Carlgren skriver om den internationella klimatpolitiken nämns inte ordet rättvisa. Det är ingen tillfällighet.

Omställningen från en fossildriven ekonomi är en enorm utmaning som kommer att leda till påfrestningar för många. Det kommer givetvis att se olika ut beroende på vilken politik som bedrivs. En given utgångspunkt borde vara att uppgiften och påfrestningarna fördelas rättvist och att de minskade utsläppen framförallt görs av dom som släpper ut mycket.

När Andreas Carlgren idag på DN-debatt skriver om de kommande klimatförhandlingarna nämns överhuvudtaget inte rättvisa som en viktig fråga. Kanske inte förvånande men ändå värt att framhålla. Rättvisa är helt enkelt inte en gren som borgerliga partier så gärna ställer upp i.

I förra årets så kallade klimatproposition så framgår också att nästan hälften av Sveriges åtagande ska klaras andra länder! Tydligare kan det väl knappast sägas att vi tänker betala fattigare länder för att de ska avstå ännu mer.

Klimatpolitiken kommer att omfördela inkomster och förmögenheter där det också kommer att finnas vinnare. Bland vinnarna är med stor säkerhet markägare som kan ta betalt för vindkraftanläggningar och få högre priser för grödorna när energisektorn kommer att konkurrera om biologiskt material. En rättvis klimatpolitik borde innebära att, åtminstone en del av, vinsterna tas in av samhället och används för att underlätta omställningen.

Finns det någon centerpartist som vågar utmana markägarna?

Annonser

One Response to Klimatpolitiken måste vara rättvis

  1. […] I kommentarerna till Carlgrens artikel svarar Sofia Arkelsten för ett bottennapp. Varför raljera i denna viktiga fråga? Mer bloggat: Friederike Gerlach och Lars Bjurström. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: