Ingen älskar fartkameror

Lägre hastigheter på våra vägar räddar liv och är bra för miljön. Kanske gör fartkameror större nytta än snabbtåg?

Fartkameror upprör och visst är det intressant att höra argumenten mot fartkamerorna. Jo, jag tycker också att de kan vara irriterande ibland men jag inser att de behövs och att de gör nytta.

Idag ”avslöjas” i DN att fartkamerorna ger bötesintäkter till staten på flera hundra miljoner årligen och det utlöser en moralisk indignation. Som sagt argumenten är intressanta. Kanske vore det bättre om pengarna brändes upp?

”Osportligt” lyder ett uttalande av ”en man på gatan” som DN frågat. Det är ett argument som hörts sedan den första kameran sattes upp. Det ska alltså vara möjligt att bryta mot lagen om det krävs stora polisresurser att övervaka att lagarna efterlevs.

Och så är det svårt att hålla koll tycker några. Alltså att ständigt kika på hastighetsmätaren. Viss marginal är ju tillåten, om den är åt rätt håll vill säga men för många är det otänkbart.

Men, jag är egentligen inte särskilt mycket bättre än genomsnittsbilisten och har precis som de flesta andra en god förmåga att se saker på ett visst bestämt sätt när jag sitter bakom ratten.

Jag tror vi behöver lite av ett paradigmskifte där brådska och hög hastighet inte ska vara normen. Man kan undra hur den diskuterade satsningen på snabbtåg påverkar våra normer?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: