Trygghet är tråkigt

Den så kallades arbetsmarknaden på sommaren visar verkligen att det behövs regler och kontroller. Visst känn det tråkigt men om alternativet är exploatering och personliga katastrofer är valet enkelt.

Bärplockarskandalerna tycks inte sluta. Företagens förmåga att komma undan anständiga regler tycks oändliga – kanske är det så här entreprenöranda ser ut i verkligheten.

Efter förra årets stora uppmärksamhet så utlovades förbättringar inför den här sommaren. Alla bärplockare som skulle få arbetstillstånd skulle var garanterade en någorlunda anständig lön hette det.

Jag vet inte exakt hur det gått till men företagen har uppenbarligen hittat en form att kringgå migrationsverkets bestämmelser, framförallt verkar det ha skett genom att anställningarna görs i Kina eller Thailand och därigenom kan reglerna endera kringgås eller så omöjliggörs kontrollen.

Och så ungdomarna förstås, som vanligt skulle man kunna säga men i min ungdom, dvs på 60-talet så var det inte så här det såg ut. Uteblivna löneutbetalningar. Gratis provjobb. Svarta löner. Inställda arbetspass. Orimliga arbetsuppgifter och allmänt dåliga förhållanden. DN ger idag några exempel (ligger inte på nätet, åtminstone inte ännu).

För ungdomarna är det allvarligt men knappast samma katastrofala följder som för många av bärplockarna från Kina och Thailand men visst borde det var en självklarhet att alla ska ha rimliga löner. Den tryggheten borde finnas i samhället även om det kräver en del tråkiga regler och kontroller.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: