Vi behöver sam…

hälle, arbeta, verka, lag och en massa annat för att vi ska fungera och må bra. Vi är inte bara individer och det borde få tydligare genomslag när politiken utformas.

Friskolor, vårdval och rättighetslagstiftningar är utformade för att ge individen möjligheter och rättigheter. Men hur blir helheten? Diskussionen och de politiska förslagen borde nog handla mer om helheten och därmed kollektivet.

För borgerliga idémakare är troligen det individualistiska perspektivet det självklara. Marknadsekonomin, basen i det borgerliga tänkandet, baseras ju på att summan av alla individuella beslut är det bästa också för helheten. Men även delar av vänstern har blivit mer och mer individualistisk. Den förändringen tar Nancy Fraser upp sin bok ”Den radikala fantasin. Mellan omfördelning och erkännande.” som kom för några år sedan. Den handlar om Vänsterns väg från 60-talet och in på 2000-talet och speglar just hur vänstern har blivit mer individualistisk. Enligt min mening har det nästan lett till att vi inte har någon vänster.

Men kanske håller nåt på att hända. Idag (11 aug) har en av våra mest högerinriktade debattörer, DN:s förre chefredaktör Hans Bergström, en intressant artikel på DN:s ledarsida. Hans Bergström bor numera i USA och har förstås en lite annan utkikspunkt. Jag brukar absolut inte hålla med Hans Bergström och gör det inte fullt ut den här gången heller men artikeln är läsvärd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: