Jag gillar ministerstyre

När jordbruksministern blev pressad så lyckades djurskyddsinspektörerna inspektera 40 procent av alla minkfarmer i de mest berörda länen. På tre dar!

Jordbruksminister Eskil Erlandssson (C) är verkligen i hög grad ansvarig för läget i minkuppfödningen. Omedelbart efter valet 2006 stoppade den borgerliga majoriten en lag som skulle förbättra för minkarna. Därfter har djurskyddsmyndigheten lagts ner och när staten tog över djurskyddet från kommunerna 1 januari 2009 var resurserna mindre än tidigare.

Nu har Erlandssson agerat, efter djurrättsalliansen alarmerande filmer. Och på tre dar så åstadkommer det nedskurna djurskyddet en så stor inspektion att de anser sig kunna ge en bild av läget på minkfarmerna.

Flera frågor inställer sig:

  • Var kom resurserna ifrån (i semestertider dessutom)? Kanske fanns de redan och nu börhjade de användas till sitt egentliga syfte. Att besöka anläggningar där det föds upp djur, väl.
  • Hur trovärdig är deras rapport, egentligen. Jordbruksverkets chefsveterinär definierade inspektörerna som oberoende och troligen var det ett mycket medvetet ordval och syftade nog på att inspektionerna gjorts oberoende i fem län men skulle nog leda tanken till att länststyrelsens inspektörer är mer pålitliga än djurrättsalliansens filmer. Men är det så? Man kan utan vidare påstå att de kontrollerade sina egna tidigare bedömningar att inte göra inspektioner. Om de nu sagt att förhållandena var mycket dåliga så skulle ju det betyda att de prioriterat sina arbetsinsatser fel tidigare. Det kan knappast kallas oberoende, att kolla sig själv alltså.
  • Hur mycket hade minkuppfödarna lyckats städa upp efter larmet från djurrättsalliansen?
  • Var det ministerstyre? Jag gillar att regeringen styr riket, rent principiellt alltså, och jag tycker ministerstyre kan vara mycket befogat. Men tillåtet är det ju inte.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: