Vem tjänar du mest på?

Nu när partierna konkretiserar sina förslag så kommer tabellerna som ska visa hur ekonomin blir just för dig. Är det så man ska räkna?

Ska jag rösta på det parti som ger mig mest i plånboken?  Visst borde valet handla om nånting mer men nu kommer tabellerna och med hjälp av program kan du räkna ut hur förslagen från partierna slår just för dig. Och inte verkar det som om partierna gör motstånd mot detta.

Visst kan man utläsa partiernas ideologiska kompass av tabellerna men det är knappast det enklaste sättet. Nej tabellerna vädjar till vår egennytta och det kanske är just det som vi behöver mindre av i politiken. Men det kanske inte är så mycket annat än vänta när valrörelsen till stor del verkar bli en tävling i skattesänkning.

Självklart är det uppseendeväckande eller direkt upprörande när inkomst från direkt lön ska beskattas annorlunda än A-kassa, sjukpenning och pension. Dessvärre verkar inte något parti vilja ta itu med den märkliga konstruktionen utan väljer att satsa ”bara” på ålderspensionärerna (de är ju många). Därmed behålls en märklighet i skattesystemet som gör att alla trygghetssystem blir mycket svajigare. 80 procent är ju helt plötsligt inte 80 procent utan nånting mindre eftersom skatten blir högre än på motsvarande löneinkomst. Den principen borde verkligen diskuteras.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: