Billigare på krogen?

Trots allt, så finns det en del goda skäl att ha lägre beskattning på tjänster. Men fördelningspolitiken och skattebasen får inte tappas bort.

Idag kom ett nytt utspel från den borgerliga alliansen där de bland annat föreslår lägre moms på restauranger. Jag tror att de kan leda till fler i jobb i restaurangbranschen men det innebär också 6 miljarder i lägre skatteintäkter. De lägre priserna på restaurangerna gynnar främst människor med goda inkomster och några påverkas inte alls. Så är det troligen med ganska många tjänster, alltså, det är i första hand höginkomsttagare som köper tjänsterna och därför gynnas mest av prissänkningar och subventioner.

Men det finns en del rimliga, kanske till och med goda skäl för att beskatta tjänster och restaurangbesök lite mindre. En del tjänstesektorn ger jobb med liten, ingen eller kanske till och positiv miljöeffekt. Reparationer och service är ganska dyrt och därför köper vi nytt i lite för stor omfattning.

Restaurangmat kanske kan göras tilltalande även med råvaror som är acceptabla ur miljö- och klimatsynpunkt.

Nya former för beskattning av olika former av konsumtion måste därför kunna diskuteras men givetvis måste då också problemen tydliggöras. Vad händer med de totala skatteintäkterna när stora delar av skattebasen tas bort? Vilka nya fördelningspolitiska instrument är nödvändiga för att skillnaderna i livsbetingelser inte ska öka?

Klart är väl att nuvarande RUT och ROT måste mönstras ut. De är alldeles orimliga av alla möjliga skäl. Ett skäl är förstås att de är oerhört orättvisa, det är ju enorma skillnader mellan en villaägare och en hyresgäst. Ett annat skäl är att gränserna inte kommer att kunna upprätthållas. Det är förstås alldeles orimligt att klippning av en häck ska ge avdrag men in te klippning av ett träd men så är det faktiskt idag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: