Fri. Uppgång och fall

Förespråkarna för ”friskolor” hävdade att skolor med friare förutsättningar än de kommunala skulle bidra till nya idéer och utveckling i skolan. Nu dras tumskruvarna åt!

När de borgerliga partierna genomförde den stora friskolereformen i början av 90-talet hade de många påhejare från engagerade organisationer och pedagoger som ville ha lite friare möjligheter att utveckla skolan. Waldorfskolorna som redan fanns på många orter var naturligtvis positiva.

Jag har under hela friskoledebatten varit mycket kritisk till friskoleidén men måste medge att just möjligheten att pröva lite nya former och idéer har varit ett intressant argument. Det har visserligen inte blivit så mycket av de här idéerna, åtminstone inte som märks, och det kan bero på att intressanta idéer i skolvärlden numera betraktas mer och mer som affärshemligheter.

Men givetvis är det många som använt friskolemöjligheten precis som många kritiker varnade för. Skolorna gör det som lönar sig. Och kraven att göra vinst tar sig allt fräckare uttryck. Så provocerande att till och med utbildningsminister Jan Björklund nu signalerar hårdare tag och det brukar ju betyda hårda tag. I dagens utfrågning (P 1) av Mona Sahlin så nämnde hon också nya tankar om lagstiftning för att reglera friskolorna.

Möjligen är vi nu på väg mot en lagreglering av alla skolor som kommer att leda till raka motsatsen till det som många hoppades av friskolereformen (inte jag). Waldorfskolorna tillhör dom som är mycket oroliga redan med den lagstiftning som riksdagen beslutade före sommaren.

Fri som prefix på skolreformen håller på att bli nåt helt annat. Det nya borgerliga honnörsordet är reglerad marknad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: