Tjänstesamhälle – klassamhälle

När Rut-avdraget infördes så var förstås den klassiska frågan: Vem ska städa hemma hos städerskan? Den frågan är befogad.

Uppdrag granskning visade igår upp de värsta följderna av ett klassamhälle där de privata tjänsterna kommer att vara en allt större del av ekonomin. Sverige har hittills legat ”lite efter” många andra länder. Det kanske inte har varit helt oproblematiskt när industrin inte behöver så många anställda men det kan finnas anledning att fundera över orsakerna.

Den privata tjänstesektorn i Sverige har bromsats av två viktiga och fundamentala orsaker: Måttliga löneskillnader och höga skatter. Det innebär ju, självklart, att tjänster som man själv kan utföra blir det ”mer ekonomiskt” att göra själv istället för att lönearbeta mer och köpa tjänsten. Det förutsätter förstås att det inte är mycket stor skillnad i hur snabbt arbetet utförs av en professionell och vad man själv klarar av. Men då måste man också räkna in resor, administration och annat om tillkommer vid köp av en tjänst.

Trots många garderingar alltså, så visst har vi anledning att slå vakt om de fundamentala orsakerna till den privata tjänstesektorns ”svårigheter”, eller vill vi ha större löneskillnader och mindre gemensamt finansierad välfärd.

Vi måste alltså se upp mycket noggrant när förslag om mer privata tjänster lanseras som en viktig del av den framtida ekonomin.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: