Högern var alltid emot.

När Anders Borg berömmer den socialdemokratiska politiken glömmer han att berätta att Högern var emot – alltid emot.

Det är ett ganska fantastiskt brev som Anders Borg står som avsändare av. Det kom, som en annons, med en så kallad valguide som är en bilaga till NA och troligen flera andra tidningar.

Hej! Visst har Socialdemokraterna spelat en viktig roll för Sverige. De har drivit på för viktiga välfärdsreformer och värnat full sysselsättning. Så fortsätter han förstås med att nu är det annorlunda.

Men han glömde att berätta att Högern alltid varit emot det samhällsbygge som han nu berömmer. Allmän rösträtt. Ordentlig pension. Semester. Barnbidrag. Arbetsrätt. För att bara nämna några av de viktiga reformer som högern varit emot, ja rentav byggt hela sin existens på under 1900-talet. Hur kan man glömma att berätta det?

Jag tycker man ska vara uppriktig och sanningsenlig och därför tycker jag, uppriktigt, att det är bra att Högern övergivit sina gamla positioner och till och med säger sin vara anhängare av ett välfärdssamhälle. Men Borg borde också vara uppriktig och sanningsenlig.

Borg borde för det första medge Högerns stora misstag men framförallt förklara varför politiken så radikalt lagts om. Det skulle göra det lättare att bedöma trovärdigheten i Högerns nya politiska retorik.

Då skulle vi förhoppningsvis kunna få svar på om

  • Högerns reträtt bara är taktisk och att de snabbt som möjligt kommer att återgå till sina tidigare ståndpunkter
  • Högern i sann konservativ anda har accepterat de hittills gjorda framstegen men inte mer. Inga ytterligare välfärdsreformer utan den framtida politiken har en annan inriktning.
  • Högern har bytt inställning till välfärd, demokrati och rättvisa. Det skulle betyda att Högern är beredd att driva på och stödja en sån fler reformer i den riktningen. Reformer för mer demokrati och ökad rättvisa.

Jag tror dessvärre att det första alternativet stämmer bäst med Högerns inställning men jag ska uppriktigt säga att jag inte är helt säker. En sann och uppriktig förklaring från Anders Borg och andra ledande Högerföreträdare skulle underlätta bedömningen.

Arbetarrörelsen borde använda et stöd som nu uttalas för välfärden till att peka ut nya framsteg och inte nöja sig med det redan uppnådda. Det är också ett sätt att sätta press på Högern.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: