Välfärden attackeras från flera håll

Precis som väntat så bäddar rot- och rutavdragen för mer fusk och inte alls tvärtom som det sagts. Det kan vara en medveten strategi.

De mycket generösa regler som framförallt villaägare har för de så kallade rot- och rutavdragen ger naturligtvis effekter på hur villaägare och andra beter sig. Men det var ju uppenbart redan från början att de gränser för rot- och rutavdragen som konstruerades aldrig skulle kunna kunna upprätthållas.

Dels är risken för fusk stora men på sikt kommer aldrig de avgränsningar för vilka jobb som avdragen omfattar att kunna försvaras. Varför ska en villaägare få avdrag för snöskottning men inte en bostadsrättshavare. Varför ska en bostadsrättshavare få avdrag för tapetsering men inte hyresgäst. Varför ska avdrag ges för häckklippning men inte trädklippning.

Det simpla svaret är att avdragen infördes där det inte fanns någon stor marknad vid avdragens införande.. Om hyresgäster getts samma förmånliga villkor som villaägare hade statens inkomstbortfall blivit gigantiskt eftersom de redan tidigare köpte tjänsterna – helt vitt förstås.

Men på sikt duger inte detta simpla svar, det kommer att uppfattas som orättvist och orimligt.

Och nu börjar fusket på riktigt att komma fram.

Idag berättar Ekot om en byggare som valt att flytta till Norge för att han inte vill delta i fusket . Många husägare vill ha materialkostnaden som arbete och därmed få tillbaka hälften av kostnaden från staten. Nästa steg är givetvis att byggen som inte ingår kommer att skrivas som rot.

Inom rut pågår redan en gränsförflyttning och nuvarande gränser kommer inte att kunna upprätthållas. Idag beskriver en insändare i NA hur omöjliga gränserna är.

Jag tror att de ekonomiska kalkyler som hittills redovisats är tveksamma. I några fall, till exempel konjunkturinstitutet, har påstått att subventionerna via skatteavdrag inte kostar staten något men det bygger förstås på att det bara är nya jobb som tillkommer. Så fort som gränsen flyttas spricker kalkylkerna och gränsen kommer att flyttas.

Kanske är det just det som är syftet. Alltså att väsentligt försämra statens skatteinkomster. Det skulle ju öppna för privata lösningar som då kan köpas i första hand av de med höga inkomster och mycket pengar. Drivkrafter heter det väl….

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: