Programledaren bestämmer

Den stora partiledardebatten i SVT inleddes med att programledaren Mats Knutson slog fast vad den nya regeringens viktigaste uppgift är. Jag trodde att det var det valet och debatten skulle handla om.

Söndagens val handlar om vilka som ska bestämma i Sveriges Riksdag och därmed vilken regering vi ska ha. Men var finns egentligen den avgörande makten. Vem granskar och verkligen ifrågasätter SVT:s politiska bevakning.

Jag tycker att public service tillhör den svenska demokratins viktigaste verksamheter men det var väl aldrig meningen att hela den politiska dagordningen ska sättas av SVT.

Debatten pågår just nu och de ämnen som ska diskuteras avgörs av programledarna eller kanske en större grupp som föreberett programmet.

Jag tror att det är flera saker som SVT behöver se över i sin politiska bevakning. Framförallt så handlar det om den politiska dagordningen men när jag alldeles nyss såg SVT:s Tvärsnytt inser jag också hur valrörelsen redovisas utan att det politiska innehållet kommer fram. Intrycket blir nästan att valrörelsen är ett tricksande mellan partierna och programledaren rubricerade partiernas dörrknackningar som ”knep”. Spelet och de udda aktiviteterna kommer i förgrunden och politiken missas. Lätt och TV-mässigt kanske men knappast seriöst.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: