Bittert, bittert

Visst är det många som är bittra på motgångar i valet men att bara skylla på motståndarna är verkligen att göra det enkelt för sig. Örebros nuvarande kommunledning bör nog fundera över sin ledarstil.

Resultatet av kommunvalet i Örebro är fortfarande inte helt klart men även när det snart är färdigräknat kommer det att vara oklart hur kommunen ska styras. Men det är redan nu klart att valresultatet är en stor motgång för den nuvarande blågröna koalitionen. Folkpartiet som lett koalitionen backar kraftigt, dvs tappar var fjärde väljare. Socialdemokraterna gör ett mycket bättre resultat i kommunvalet än i riksdagsvalet.

Det blir en tydlig rödgrön majoritet trots att Sverigedemokraterna tar fyra mandat. Den naturliga lösningen borde vara att det bildas en rödgrön majoritet men det naturliga är inte alltid självklart. Dels finns stora personliga motsättningar (tror jag) och dels är det förstås inte så enkelt för Miljöpartiet att åter byta sida på ett sätt som inte stämmer med deras besked före valet.

Det verkar dock vara uppenbart att Staffan Werme inte satsar på nån typ av bredare samarbete. I sin blogg går han till kraftigt angrepp på framförallt Socialdemokraterna och det han betraktar som deras smutsiga metoder som de använt både i valrörelsen och under hela mandatperioden.

Utan tvekan är det en mandatperiod som bland annat präglats av starka motsättningar också på det personliga planet men orsaken till detta brukar sällan bara vara den enes fel. Det har nog varit svårt för Socialdemokraterna att uppträda i opposition men den politiska majoriteten har bäddat för bråk genom sin slutenhet och dåliga beslutsunderlag.

Wermes reaktion efter valförlusten kanske visar på en del personliga drag som inte är en styrka när det gäller att leda en kommun.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: