Räkna på

Eftersom läget är så jämnt så går det inte att veta säkert hur maktförhållandena blir förrän den sista rösten är räknad. I Örebro kommun är det först imorron – fredag.

Det var en ovanligt fräck kupp som den blågröna koalitionen gjorde på torsdagsförmiddagen när de helt frankt förklarade att de ska sitta kvar vid makten. De har ju inte majoritet och därför är deras metod att lämpa över ansvaret på oppositionen. Oppositionen ska ges ansvaret för att Sverigedemokraterna inte ska få inflytande. Det är naturligtvis en alldeles för lättsinnig inställning.

De partier som gör anspråk att få styra att ta ansvar för Örebro kommun måste naturligtvis se till att de verkligen har de förutsättningarna och inte lägga ansvaret nån annanstans, men det är precis vad de blågröna partierna i Örebro just gjort.

Det är dessutom ett ganska riskabelt spel de driver. Alla röster är ännu inte räknade. De röster som förklarades ogiltiga i vallokalerna kommer nu att prövas på riktigt av länsstyrelsen. Det kommer att leda till att många röster kommer att godkännas som tidigare redovisats som ogiltiga.

I den mest kritiska valkretsen i Örebro, den nordöstra. Så ska 135 röster prövas och kanske så många som 130 kommer att godkännas. Socialdemokraterna kan återfå det sista mandatet med hjälp av 26 röster men det beror förstås också på hur utfallet blir för de andra partierna. Det finns i alla fall en mycket rimlig möjlighet att chans att den blågröna inte alls kommer att få fler mandat än de rödröda.

Vi får vänta någon dag till och det verkar förvåna många att valresultatet inte är klart redan när vallokalerna stänger. Men med ett så jämnt valresultat och alltfler som väljer att rösta på andra orter än sin hemort så kommer resultatet senare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: