Inte riktigt klart

Kanske var det lite för snabba slutsatser som de blågröna drog om mandatläget i Örebro igår, torsdag. Det kan fortfarande ändras.

Igår så valde den blågröna koalitionen att utropa sig till minoritetsmajoritet i Örebro kommun. Det är verkligen ett våghalsigt och fräckt agerande som det finns anledning att återkomma till. Det som utlöste de blågrönas snabbt sammankallade presskonferens var den så kallade onsdagsräkningen som gav Folkpartiet ett mandat till på Socialdemokraternas bekostnad. Läget blev därmed ett de blågröna har ett mandat mer än de rödröda men inget av blocken har majoritet utan Sverigedemokraterna kan komma att avgöra.

Men onsdagsräkningen är absolut inte slutlig. Mandatskiftet skedde i Örebros Nordöstra valkrets och det är liten marginal. I den valkretsen finns 135 ogiltigförklarade röster och förmodligen kommer nästan alla att godkännas av länsstyrelsen. Om utfallet för partierna blir som utfallet av de preliminärt ogiltiga rösterna i riksdagsvalet så flyttas mandatet tillbaka till Socialdemokraterna men det är med mycket liten marginal.

Jag gissar att mandatet flyttas men tycker egentligen inte att det är avgörande. En ny kommunledning måste kunna redovisa hur den ska leda kommunen och lägga amsvaret på oppositionen som de blågröna nu har valt att göra.

Jag tror inte heller att de blågröna partierna kommer att bry sig om det 31:a mandatet som igår var så avgörande för deras agerande. Deras lust att behålla makten kommer att väga över och därför kommer de troligen att vidhålla att de ska fortsätta leda kommunen utan även utan att kunna redovisa hur de ska få stöd för sin politik.

Den rimliga lösningen borde vara att det bildas en rödgrön majoritet i Örebro. Uppenbarligen finns det stora personliga motsättningar mellan ledningarna för Socialdemokraterna och Miljöpartiet men sånt kan inte få hindra att Örebro får en handlingskraftig ledning. Kanske borde de rödgröna partierna börja prata om vilken de vill bedriva innan de börjar dela på makten och de åtråvärda posterna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: