Räkna inte efter behag

Den blågröna koalitionen i Örebro valde att lita på den så kallade onsdagsräkningen som utföll till deras fördel. Andra resultat betraktas med stor misstänksamhet. Är det gott omdöme?

Örebros blågröna koalition som lett kommunen de senaste fyra åren fick stora motgångar i kommunfullmäktigevalet. Till detta kommer att Sverigedemokraterna kan bli tungan på vågen mellan blocken.

Det borde innebära att de partier som anser sig lämpade att leda och ta ansvar för styrningen i Örebro kommun handlar med stort omdöme och eftertänksamhet. Lite ödmjukhet skadar säkert inte heller. Men allt annat än detta kan man säga om den nuvarande blågröna kommunledningen.

Mest uppseendeväckande var förstås torsdagens presskonferens som sammankallades några timmar efter att den så kallade onsdagsräkningen var klar. Då förklarade de blågröna att de hade en röst mer i kommunfullmäktige än de rödröda. Därför skulle de fortsätta som kommunledning och de förutsatte att oppositionen inte skulle fälla ledningen med hjälp av Sverigedemokraterna. Det var ett ansvarslöst agerande att äventyra eventuella uppgörelser över blockgränsen genom det snabba agerandet. Det var fräckt att utan föregående kontakter förutsätta att oppositionen skulle ta ansvar än den tilltänkta kommunledningen.

De blågröna borde ha vetat att det återstod cirka 130 röster, i den kritiska nordöstra valkretsen för länsstyrelsen att ta ställning till. De borde ha insett att det var fullt realistiskt att det 31:a mandatet skulle återgå till Socialdemokraterna. Så blev det också men nu ifrågasätts räkningen men tydligen vågar inte koalitionen själva överklaga utan hoppas att någon privatperson ska ta på sig det.

Summan av de blågrönas agerande måste bli en ganska hård dom över deras omdöme och eftertänksamhet. Deras sätt att hantera siffror kanske är lite extra bekymmersamt. En kommunledning översköljs ju av siffror som de ska ta ställning till och det räcker sällan att läsa på sista raden. Beräkningar bygger nästan alltid på antaganden och osäkerheter, så som onsdagsräkningen gjorde.

När jag för någon månad sedan granskade den blågröna koalitionens påståenden och underlag inför försäljningen av 849 Öbo-lägenheter kom samma bild fram, eller kanske rentav en ännu värre. Några siffror hade konstruerat själva. Några hade de totalt missförstått och något fall hade de inte brytt sig om att kolla antagandena. Det duger inte för en kommunledning som vill ha ansvaret för fem miljarder om året.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: