Brådskan skapar misstro

Det finns en tydlig misstro mot valresultatet till Örebro kommunfullmäktige. Misstron bygger på att resultatet ändrats två gånger på ett sånt sätt att de politiska styrkeförhållandena påverkades avsevärt.

Visst går det att förstå bitterheten hos dom som förlorar ett viktigt mandat på bara en röst. Men den bitterheten är inte detsamma som att valet och rösträkningen inte gått rätt till. Dessvärre sprider sig en misstro som inte är riktigt bra för tilltron till det demokratiska systemet därför måste orsakerna tas med visst allvar.

Folkpartiet och deras allierade hoppas uppenbarligen på att en ny räkning ska ge Folkpartiet ett mandat till på Socialdemokraternas bekostnad. Jag tvivlar på att detta kommer att ske men jag vet förstås inte säkert. Ett problem är förstås att en eventuell omprövning kommer att kunna ske först om flera månader och många väljare kräver, med stor rätt, att ett nytt styre i kommunen man organiseras redan nu.

Jag kommer just från ett sammanträde med kommunfullmäktige där ett beslutsvakuum tydligt satte sin prägel. Det går att leva med några veckor till men knappast månader – då tappar tilltron till demokratin.

Årets problem går förstås inte att åtgärda nu, situationen är som den är men inför kommande val borde några förändringar ganska enkelt kunna göras.

  1. Räkningen av rösterna i vallokalerna på söndagen borde kunna göras med mindre brådska för att minska risken för felräkningar. Det har gjort fel och det är förmodligen inte lätt att helt undvika men att så mycket som 52 helt nya röster ska dyka upp är alldeles för mycket. Ge vallokalsräknare mer tid helt enkelt.
  2. I Örebro var det 411 röster som blev preliminärt ogiltigförklarade vid vallokalsräkningen. När länsstyrelsen giort sin genomgång återstod bara 33. Många av dessa skulle med lätthet kunnat ha godkänts redan i vallokalen, till exempel kuvert med två likadana valsedlar.
  3. Kanske kan man också göra förtidsröstningen, som det numera heter, till just förtidsröstning. Alltså inga förtidsröster får avges på valdagen. Då hinner betydligt fler förtidsröster fram till rätt vallokal och kan räknas på söndagskvällen.

Allt detta skulle öka träffsäkerheten i den räkning som görs på söndagen. Om det i slutändan bara skiljer en enda röst så kommer förmodligen oklarheten ändå att bestå till länsstyrelsen räknat färdigt men skillnaderna skulle bli betydligt mindre och de olika resultaten mer trovärdiga.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: