Företagsamhet kostar

Tragiken med de svenska företagens exploatering av utländska bärplockare fortsätter och företagarnas fräckhet överträffar det mesta.

Nu måste 160 thailändska bärplockare lämna Sverige utan att ha fått ut den lön de har rätt till. En av cheferna i Lomsjö Bär i Åsele har helt enkelt stuckit med pengarna. Bärplockarna har satsat mycket på resan till Sverige och riskerar nu att deras och deras familjers liv blir förstörda.

Cyniska företagare verkar har försökt överträffa varandra i ett spel som vi helst sluppit se och givetvis ingen hade behövt uppleva. STOPPA DETTA!

Det var inte så mycket av detta som hördes när partierna för några veckor sen försökte överträffa varandra i hyllningarna av vad företagen ska åstadkomma. Men företagsamheten har ett pris som det börjar bli dags att prata klartext om.

För några år sen gjorde skattemyndigheten en stor granskning av privatläkare och privata sjukgymnaster i Göteborg. Det är ju en bransch som borde präglas av extra stor seriositet eftersom de är i en bransch som bygger på förtroende. Dessutom är det nog en bransch där alla inser att det finns kontrollmöjligheter, intyg, recept, remisser, journaler och labtester och annat som dokumenteras.

Ändå hittade skattemyndigheten undandragna pengar hos nästan sju av tio av dem som granskades. Det är en uppseendeväckande siffra och det är mycket sannolikt att det finns många branscher som är värre.

Att granska företagen borde vara en central uppgift. Men dessvärre är det väldigt stängt och många anställda är mycket rädda för att berätta vad som händer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: