Tid för demokrati

Socialdemokraternas förnyelse måste ge ordentligt med tid för en bred ideologisk diskussion. Förändringar i partiets ledning får inte bli viktigare än den politiska kursen.

Kanske är det naturligt att många Socialdemokrater känner stor otålighet och snabbt vill att partiet ska vara redo att utmana den borgerliga alliansen. När SSU:s ledning ryter till så gäller det framförallt att socialdemokraternas extrakongress måste komma snabbt och att kongressen också ska ha möjlighet att göra personförändringar. Kanske inte så konstigt då deras enda konkreta förslag är att fler yngre ska få de åtråvärda uppdragen.

Dessvärre är socialdemokratins kris inte så enkel så att några personförändringar skulle göra någon skillnad. Troligen är det helt fel ände att börja i. Politiken först är en bra inriktning, och därefter är det rimligt att ta ställning till vilka som bäst företräder partiets politik.

Jag har svårt att uppfatta särskilt mycket av en eftervalsdiskussion inom socialdemokratin och inte i andra partier heller. De förslag som kommer övertygar dessvärre inte. När Ylva Johansson, som tillhör den högsta ledningen, skriver (DN 7 nov) att socialdemokratin måste bli ett tydligare alternativ så föreslår hon en politik som knappast på en enda punkt skulle skilja partiet från borgerliga mittenpartier.

Det tycks uppenbart att det är partiets högerkrafter som har bäst förmåga att formulera de politiska förslagen. Det är inte alls konstigt eftersom partiets problem under flera decennier har varit att det saknats en samhällsanalys som utgått från ett vänsterperspektiv. En förnyelse som ska ta det socialdemokratiska till vänster måste därför ta få tid. En lång rad självprövande diskussioner krävs och inte minst en grundlig ideologisk diskussion som förs bland alla medlemmar och helst bland ännu fler. Då skulle kanske vägen tillbaka till att vara ett folkrörelseparti kunna börja – men det är ingen snabbfil utan ett långsiktigt demokratiskt arbete.

Det var en imponerande valrörelse som Socialdemokraterna i Örebro genomförde, med bland annat över 30 000 dörrknackningar. Det var ett brett engagemang med massor av direktkontakter och det är en mycket bra grund att bygga på. Men det får förstås inte bara vara i kampanjform för att få röster. Ett brett folkrörelseparti ger en viktig styrka och markerar en skillnad mot partier som låter reklambyråer och spinndoktorer formulera budskapet. En organisation med en stark intern demokrati ger det politiska budskapet om demokrati och jämlikhet extra trovärdighet.

 

Annonser

One Response to Tid för demokrati

  1. Christina Hermansson Placon skriver:

    Tror att socialdemokraterna måste våga vara socialister, att ge människor hopp om mer rättvisa och solidaritet. Vi måste sluta vara något slags halvhögerparti. Vi måste tala om vad skatt är till för och varför.
    Förresten, varför kan vi inte göra som i Frankrike, partimedlemmarna röstar direkt i partiledarvalet?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: