Anpassning högerut

Sänkta skatter men inga förslag som minskar arbetslösheten. Thomas Östros föreslår en ekonomisk politik som definitivt flyttar socialdemokraterna till höger.

Det är bra att de olika förslagen till socialdemokratisk ”förnyelse” tydliggörs. Dessvärre är det fortfarande mer av samma som de senaste 20 åren drivit partiet mer åt höger. Idag (DN-debatt) redovisar Thomas Östros sitt förslag till ekonomisk politik. Den problembild han redovisar känns rimlig och angelägen men förslagen ligger väldigt nära den borgerliga regeringens.

Eller vad sägs om:

”Drivkrafter för arbete, sparande och företagsamhet är centrala. Tjänstesektorns behov ska tillmötesgås. Skatterna ska vara internationellt konkurrenskraftiga: bolagsskatten och villkoren för privat kapitalbildning ska vara gynnsamma.
Det är viktigt med begränsade marginaleffekter i inkomstskattesystemet för låg- och medelinkomsttagare.”

Det betyder sänkt skattekvot och mindre av utjämningseffekter i skattesystemet. Östros hoppas också att det ska var möjligt för Sverige att återta det tekniska försprång som fanns fram till 1980 och i några avseenden levt vidare längre. Den förhoppningen innebär att vi inte ska behöva bekymra oss om att marknaden pressar ner lönerna för de lägst avlönade. De jobben ska vi se till at de istället finns i andra länder.

Visst slår Östros också fast ”Välfärd efter behov – inte plånbok” men han är inte beredd att redovisa hur det ska åstadkommas med lägre skatter, ökade inkomstskillnader och alltmer privat drift av skolor och sjukvård. Det är ju precis de faktorerna som bäddar för mer privat finansiering av de tjänsterna. Istället skriver han ” Den växande mångfalden inom välfärden har stärkt kvaliteten. Ytterligare effekter kan uppnås genom samarbete mellan samhälle och näringsliv.” Inget bråk om privatiseringarna alltså.

Läs själv artikeln på DN-debatt 12 nov.

Och det är inte bara röster som står till höger inom socialdemokratin som hörs. Daniel Suhonen skrev ett välgörande inlägg i SvD häromdagen.

 

Annonser

3 Responses to Anpassning högerut

  1. […] för åtta-tio år sedan” (Johan Ingarö). Se även Annarkia, Marios blogg, Vänsterdebatt, Peter Andersson, […]

  2. sl skriver:

    Anpassning till väljarna. Det var vänsterpolitiken som sänkte rödgrön röra.

  3. Rupert Giles skriver:

    sl: Vilken vänsterpolitik? De rödgröna gick inte till val på någon vänsterpolitik, det är det som var problemet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: