Byt jobb Östros

Fastighetsskatten borde vara en bra skatt som minskar orättvisorna och som kan bidra med pengar till välfärden. Om inte Thomas Östros kan försvara en bra fastighetsskatt så kan han inte vara ekonomisk talesperson för Socialdemokraterna.

Vi måste erkänna att det finns en del svårigheter att hitta områden som är bra att beskatta, åtminstone i tillräcklig omfattning, så att vi klarar att finansiera en bra offentlig verksamhet. Ofta överdrivs svårigheterna men visst har vi sett hur skatter på ett område har lett till att verksamheter har mer eller mindre försvunnit. Jag tänker bland annat på den så kallade valpskatten som skulle beskatta en del finansiella instrument, typ derivat. Verksamheten i Sverige upphörde helt och det kanske inte var så mycket att sörja men det pekade ändå på ett problem.

Men fastigheter flyttar inte så lätt. Till alldeles övervägande del så är det förmögna eller människor med goda inkomster som äger de dyraste fastigheterna och så fungerar nog hela skalan, det finns ett samband mellan fastighetens värde och ägarens betalningsförmåga. Ofta är det dessutom så att många väldigt högt värderade fastigheter har fått sina värden av samhälleliga beslut om infrastruktur eller lokalisering av viktiga utbildningsverksamheter. Ibland kan det vara motsatsen liknande, alltså samhälleliga restriktioner som ökar värdena. Strandskydd eller begränsning av hur mycket som kan byggas i attraktiva områden innebär förstås också att de som redan har ett hus/fastighet blir vinnare.

Det finns helt enkelt väldigt många goda skäl för att beskatta fastigheter utifrån fastighetens värde. Visst kan skevheter uppstå som kräver nån sorts jämkning men i det stora hela är det en väl fungerande skatt.

När nu Thomas Östros, som är talesperson för Socialdemokraterna, går ut och föreslår att vi i praktiken inte ska ha nån fastighetsskatt så är det att ge upp. Ge upp försöken att förklara ett väldigt rimligt förslag. Jag menar att då kan han lika gärna ge upp försöken att vara ekonomisk talesperson för Socialdemokraterna för en sån har betydligt svårare uppgifter framför sig.

 

Visst kunde man ana av gårdagens artikel att det bland annat var fastighetsskatten han ville ha bort när han skrev om ”enkelhet” och ”breda skattebaser”. Jag tänkte spekulera lite om detta i mitt förra blogginlägg men ville inte vara alltför spekulativ.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: