Visst finns höger och vänster

Modeller kan bli schanblonartade men är ju till för att göra verkligheten lite mer begriplig. Varför vill just högern förneka att det finns höger och vänster.

Givetvis finns ett ganska brett politiskt spektra bland Socialdemokraternas medlemmar och företrädare. Det finns en höger, det finns en vänster och det finns många som däremellan. Svensk socialdemokrati har däremot aldrig haft organiserade fraktioner men kampen mellan höger och vänster har ändå funnits och nu är den aktuell igen.

När den socialdemokratiska politiken ska omprövas så är det självklart att högern, mitten och vänstern försöker få igenom sina förslag. Ingen verkar vilja gå ut och öppet säga att politiken bör ligga mer åt höger, istället heter mer mot mitten. Intressant nog är det också flera som står till höger i partiet som vill förneka att det finns en höger-vänsterdimension i den inre partidebatten, kanske anser de att den dimensionen inte alls finns.

Visst blir det lätt schablonartat när höger och vänsteretiketter klistras på och det finns många viktiga frågor som inte passar på en höger-vänsterskala men den finns och etiketterna kan vara viktiga.

Det är framförallt i synen på fördelningen och i synen på individuella respektive kollektiva lösningar som höger-vänsterskalan är tydlig i den svenska politiken. Små eller inga inkomstskillnader är vänster. Stora inkomstskillnader är höger. Gemensam statlig, dvs kollektiv och obligatorisk finansiering av sjukvården är vänster. Individuell finansiering är höger. Gemensam och demokratisk drift av sjukvården är vänster. Enskilt ägd och vinstdriven drift av sjukvården är höger. Någon däremot?

Det är nog lite skambelagt att vara höger i den svenska politiken. Borgerligheten kallar sig nog aldrig för ett högeralternativ. Högerpartiet bytte ju namn till Moderata samlinspartiet för över 40 år sen.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: