Socialdemokraterna ger upp skolpolitiken

Efter flera års högervridning av skolpolitiken så har Socialdemokraterna gett upp och accepterar Björklunds linje. En linje som inneburit mer pluggskola med mätbara fakta istället för förståelse och eget tänkande. Mer mätande och vägande med nationella prov och tidigare betygssättning. Ökad segregation som i hög grad har blivit följden av den kraftiga friskoleexpansionen. Dagens (27 november) kompromiss innebär att Socialdemokraterna genom sin talesperson Mikael Damberg i realiteten accepterar all detta.

Tekniskt handlar uppgörelsen om en mycket liten fråga men Mikael Dambergs motiv för uppgörelsen är just att långsiktigheten i skolpolitiken ska garanteras och därför är det viktigt med blocköverskridande samsyn.. Givetvis måste då den samsynen gälla även för de betydligt större politiska frågor som Björklund drivit igenom.

Tidigare var skolan för Socialdemokraterna ett politikområde som beskrevs som en spjutspets mot framtiden. Skolan skulle utjämna klasskillnader och ge alla en bra ställning i samhället genom att alla skulle lära sig hävda sin rätt, tänka själv och söka sina egna vägar. Jag tror man kan påstå att nästan allt av detta numera är utraderat. Fakta ska hamras in. De som inte ”duger” ska tidigt få besked om det. Inte ens resurserna ska tydligen fördelas efter behov utan kommer i friskolesystemet mer att ses som en näringspolitisk fråga där rättvisa mellan företagen ska upprätthållas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: