På väg högerut?

 Mona Sahlins stora tal på Socialdemokraternas förtroenderåd, som just nu pågår, var en stark signal om att politiken ska flyttas mer, mycket mer, åt höger. Mona Sahlin inledde sitt tal med att framhålla att den socialdemokratiska politiken bygger på både jämlikhet och utveckling. I sin genomgång av politiken fanns därefter inga förslag om hur de stora orättvisorna skulle minska eller hur jämlikhetspolitiken skulle förbättras.

 Den politiska kursändring som Mona Sahlin förordade handlade om lägre skatter, bättre småföretagspolitik, stramare regler för A-kasseersättning och att Socialdemokraterna måste acceptera privata lösningar inom skola och vård.

 Helt tomt var det på innehåll om de ökande klassklyftor som vi sett i Sverige och på den närmast galopperande segregation som dessvärre blir tydlig på allt fler områden.

 Bara mycket kortfattat berördes klimatfrågan och några andra miljöfrågor fick inte plats.

 Mona Sahlin har en mycket stor förmåga att fånga trender och tendenser i tiden men i hennes tal märktes tydligt vilka hon umgås med och i vilka kretsar hon rör sig. Det var problemen för de med kreativa jobb eller med höga räntor som nämndes men inte nedlagda skolor och utslagning från arbetsmarknaden. Vi har dessvärre ett alltmer delat Sverige och tyvärr dominerar ”Stockholmsfrågorna” i medias och partiernas alltför mycket. Många frågor ser helt olika ut i olika delar av landet. Fastighetsskatten, som är en mycket rimlig skatt, ansåg Mona Sahlin att Socialdemokraterna ska ge upp. Det är ett exempel på en fråga som givetvis uppfattas väldigt olika i olika delar av landet.

Förhoppningsvis kommer inte Mona Sahlins tal att utgöra grunden för den fortsatta debatten om den framtida politiken. Om den framtida välfärden ska klaras, vilket Mona Sahlin framhöll, så måste högre skatter kunna tas in. Det behövs också en mer genomarbetad politik som utgår från de krav som miljön ställer, fortfarande är den officiella politiken att tekniken kommer att lösa frågorna. Det kommer inte att hålla. Dessutom måste Socialdemokraternas profil även i framtiden vara jämlikhetsfrågorna och då kan inte dessa frågor helt tappas bort.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: